Аз в огледалото Част 1. Другите като мои огледала

Поредица „Кой съм аз? Кой си ти?“

Знаете ли, че много от примитивните племена по време на ритуали са обшивали  или облепяли дрехите си с малки парченца огледала. Вероятно за  много от съвременните хора това е само декорация или приумица.  Всъщност, нищо никога не е случайно, особено в Древния свят. Всяко едно действие в ритуалите е осъзнато в ума, разбрано с душата и живяно чрез тялото.

В древните култури има всичко, което ние днес  от позицията на по-развити понякога се заблуждаваме, че откриваме сами и първи. О, свещена простота! Бе казал на кладата Ян Хус в далечния 14 век.

Огледалцата напомняли  на хората още тогава, че всички сме огледала един за друг. Осъзнаваме ли го или не, това отражение съществува. Чрез допира до другия, чрез преживяванията си търсим осъзнаване на отраженията, за да възстановим автентичността си.  Чрез другия ние получаваме важна информация за забравените части от нас.

Така в тези древни култури се е смятало, че някои хора могат да бъдат за нас или Ясно огледало, или Опушено огледало, или Напукано огледало. Само си представете какво  е да погледнете образа си в някое от тези огледала! Какво ли усещане ще ви донесе всяко преживяване?

Ясните огледала са хората, които идеализираме, и като които вярваме, че  никога не бихме могли да бъдем.  Опушените огледала са хората, с които имаме трудности, и вярваме, че не си приличаме в нищо. Напуканите огледала са хората, които харесваме или се възхищаваме, но се страхуваме или се чувстваме притеснени в тяхно присъствие.

На психологически език това се нарича защитен механизъм проектиране. И както всеки защитен механизъм, то  временно носи някакво спасение и успокоение, но в действителност и този механизъм генерира голям енергиен заряд от задържана енергия, ако се поддържа по-дълго. Проекциите са части от нас, които търсят начин да се върнат вкъщи. Т.е. да бъдат осъзнати и да ни помогнат да заживеем цялостни и по-добре с нас, самите, и с другите.

Има няколко етапа на проектиране, които проправят път към възстановяване на автентичното ни Аз, и на които ще бъде посветена следващата статия.

Като упражнение за днешния ден ви предлагам да направите списък на хората, които са вашите Ясни огледала, хората, които са вашите Опушени огледала, и хората, които са вашите Напукани огледала.  С какво ви привличат или отблъскват? На какво се възхищавате или възмущавате?

Кремена Станилова, психотелесен психотерапевт

www.kremenastanilova.com

0 коментари

Коментирай

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.