Масажът – едно традиционно средство за лечение и възстановяване на тяло и психикa

Масажът е известен още от древността. Бихте ли ни казали нещо повече за произхода и историята на масажа.

Всъщност данни за масажа се откриват в исторически източници на редица древни цивилизации. Първите данни са от преди 3000 години от преди Христа, когато древните хора открили, че масажът е ефикасно средство за лекуване на травми. Освен това, в древна Гърция масажът е бил и средство за закаляване и повишаване боеспособността на бойците. А в римските бани е имало и отделения за масаж. Като грижата за красивата кожа чрез масаж и благовонни масла е била привилегия на висшите класи. Дори и праславяните в лечителските и знахарските практики са правили магически ритуали чрез масажни техники, като са вярвали, че масажът в една област отблокира верижно енергията и спомага за самоизцеляването на тялото.

– Какво представлява масажът и какви потребности задоволява?

Известно е, че кожата е най-големият анатомичен орган и докосването на новороденото бебе от майката гарантира задоволяване на сетивната потребност, но и спомага за интелектуалното развитие на децата. Докосването в ранна възраст спомага за опознаване на телесните реакции, както и за изграждане на добра самооценка и здрава емоционална връзка със себе си и с другите. Всички знаем, че когато някога ни заболи докосваме веднага това място инстиктивно и това е една естествена реакция за постигане на физически и душевен комфорт. Много е важно да се отбележи, че масажът освен техника е и обмен на енергия между масажиста и отделния индивид. Всъщност, енергетичния процес, който протича при масажиране в области на телесен блокаж действа като катализатор за протичане на даден физиологичен процес. Известно е, че психичното напрежение, което трупаме в отделни стресови ситуации, предизвиква мускулни блокажи, които пречат на биоенергията да протича свободно, и когато се хронифицират тези блокажи водят до хронични телесни болести. Имайки предвид, че тялото е разпределено на различни сегменти, които традиционната медицина свързва със жлезите с вътрешна секреция, а алтернативната медицина използва названието чакри, които означават енергитийни колела през които циркулира жизнената ни енергия. Така при масаж се индикират тези сегменти към по добър обмен помежду си, с цел свободно протичане на кръвния и лимфния поток, към съответните резервоари, играещи ролята на пречиствателна станция в организма. Добре е да се знае, че след масаж тялото може да има различни реакции, например мускулна треска, която е сигнал, че организмът се е рестартирал на някакво ниво, това е добър показател за раздвижена енергия –защото живата енергия се движи-спре ли, спира живота.

 – По какъв начин масажите биха могли да подействат и на психиката ни?

– Масажът е идеално пасивно средство за терапия на стреса, депресивни и тревожни състояния, синдром на прегаряне, и пр., тъй като при тези състояния, масажът е насочен най-вече към въздействие върху периферната нервна система и оттам към психологическо и мускулно релаксиране.

 – Какви са често срещаните заблуди свързани със масажа?

За жалост, нашата култура по отношение на масажа не е от най-високите и съществуват често объркани представи за това, какво е масажът. Държа дебело да подчертая, че масажите, които традиционно се практикуват, въздействат на сетивността, не на сексуалността. Разбира се, има масажи и масажисти, които практикуват под шапката на масаж, задоволяване на сексуални нужди. Оттам идва и заблудата, че масаж и сексуално въздействие е едно и също. Но не е! При нас има различни масажи, от по-леко въздействащи до по-силови, според състоянието, мускулната броня на клиента и психологичното му състояние, но масажните техники при нас изключват сексуално и ерогенно третиране.

 – Какви са видовете масажи?

– Масажните техники и видовете масажи са много и един добре обучен терапевт в основните масажи, може да направи свой ансамбъл и хореография на конкретен масаж с подчертано авторско излъчване, каквито са и масажите при нас.

Интервю във в-к „Хасковска Марица”

 

Теодора Панайотова

Антистрес терапии и масажи, Холистично студио „РЕА”

За повече информация кликнете ТУК: https://onlinelifeacademy.com/konsultatsii/antistres-terapii

За да изберете подходяща масажна терапия, запознайте се с нашите условия преди да позвъните!

Кликнете ТУК:  http://www.kremenastanilova.com/rea_21.html#.V_tF5eV97IU

 

Благодаря ви, че споделяте тази публикация чрез бутончетата отдолу. Нека стигне до повече хора, които ще имат полза от нея!

0 коментари

Коментирай

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.