Съзависимите отношения

Съзависимост–това е необходимостта от друг човек и е характеристика на собственото ни самочувствие чрез отношението към нас. Например:”Аз не мога да живея без …”,”Липсваш ми,”, “Ще умра, ако не се върне”. Хората често говорят за емоционалните си потребности. Всъщност, същите тези потребности твърде често се драматизират. Всичко, което жизнено ни е необходимо е вода, въздух, храна, топлина и от време на време приятелска прегръдка. Всичко останало са само желания. Да навлезем по-надълбоко. Ние създаваме околната действителност, решавайки на какво да обръщаме внимание. Ако сте гладни, ще забелязвате магазините, ако не можете да имате бебе, ще обръщате внимание на дечицата около себе си. Това избирателно внимание особено остро се проявява в отношенията между близки хора. Вашите навици определят какво да забелязвате, какво да усещате, какво да чувате. Ако вътре в себе си има емоционална дупка,то човек подсъзнателно ще се стреми да я запълни. Най-лесно е това да се случи с помощта на друг човек…..Това е капан на стереотипа, че спасението идва чрез нещо, което е извън нас самите. Ако си се разболял – трябва да вземеш лекарство. И макар, че често лекарството е горчиво и неприятно, то отстранява болката и облекчава страданията. В човешките отношения вълшебната таблетка притежава качествата на „ефекта плацебо”: ние самите надаряваме другите хора със свръхспособности, свръх значимост, и вярваме в това. Налице е –съзависимост. Всичко,върху което засилвате вниманието си, започва да расте и да се уголемява. Ние правим всичко това, защото ни е приятно да го правим. Външните действия се извършват в името на вътрешните цели. Никой не ни е учил да обичаме себе си, да се вслушваме в собствените си желания, затова ние търсим любовта във външния свят. Сигурно, в детството си, често сте чували фрази от типа на „Искаш ли много, ще получиш малко”,”Алчен за много”,”Глупакът ще остане с пръст в уста”…..Съзависимостта се среща в отношенията между съпрузи, родители и деца, колеги в работата и т.н. Това е повсеместно явление, сурогатна любов, привързаности, които нямат нищо общо с истинската любов.

Как се разпознава съзависимата връзка?Ако намирайки се в някакви отношения, постоянно чакате нещо от партньора си и сте настроени да потребявате, а не да давате – то това е сигурен признак за съзависимост. И много често тя е завоалирана като пожертвование. Например, жена, която е обградила съпруга си с прекалено много грижи и на която й се струва, че се принася изцяло в жертва на семейството си, всъщност очаква,че мъжът й заради това ще изпитва голяма благодарност и никога няма да я остави…..Или такъв пример: родители, които записват обичното си дете  във всевъзможни секции и водейки го при репетиторите казват, че всичко това е за доброто на детето, всъщност искат да изглеждат в очите на околните правилните родители, изпитвайки гордост за ”продукта на своето възпитание”. Това може и да не е лошо, но когато на детето не му е интересна цялата тази прескачаница в обучението и развитието му, то уверено можем да кажем, че става въпрос за родителски амбиции… Защо възниква съзависимостта? Непознаване смисъла на своя живот и вследствие на това нарушаване на ценностната система. Наличие на подобни отношения в семейството на родителите. Морални уредби и традиции в обществото. Чувство на жалост. Чувство за собственост…. Проанализирайте вашите отношения. Вземете лист хартия и съставете списък: ”От какво изпитвам радост в тези отношения”,”Какво е повече в тях, което давам или това, което получавам”. Само че-честно…..От това, доколко ще бъдете честни със самите себе, зависи в каква степен трезво ще погледнете на вашите отношения. Няма да можете да подобрите каквото и да е дотогава, докато не признаете, че това, което е в момента, не работи или ви води в невярна посока….Какво да направите, ако сте открили съзависимост в своите отношения?….Коригирайте вашата ценностна система. Грешка е да се жертвате изцяло за друг човек, забравяйки за останалите страни на живота. Децата, съпрузите, колегите, родителите – това е само част от вашите интереси, но не е всичко на света. Вие трябва да имате своя собствена територия, свое хоби, увлечения, желания и т.н. Иначе после ще го има класическото ”Отдадох ти най-хубавите си години,а ти?…”Живей живота си!….

Никой никога не ни е разказвал коя е  правилната ценностна система: на първо място си ти, на второ – твоят партньор, на трето място-децата, четвъртото място принадлежи на роднините и приятелите, на пето място са работата и творчеството, на шесто – всичко останало. Развивайте се и се усъвършенствайте…..Грешка е да спреш да се развиваш, да научаваш нещо ново, да се самоусъвършенстваш. Нашият свят постоянно се променя и ако вие стоите на едно място, ще се намерят тези, които ще се окажат пред вас. Трябва да си интересен за околните, а най-добрият начин за това е винаги да научаваш нещо ново, да живееш интересно и т.н. Всичко, което не расте и не се развива – умира. Създайте свое лично пространство. Грешка е да обсебвате човек, лишавайки го от личното му пространство и натоварвайки го със своите очаквания. Всеки човек е длъжен да се развива, а за останалото може да бъде принуден. Вие трябва да имате определена свобода и да живеете живота си, а не да живеете само с отношенията.Човек проявява интерес към живота на другите, когато в собствения му живот няма нищо интересно. Изпълненият и щастлив човек вибрира с енергията на изобилието и любовта.Човек, който е празен отвътре и няма лично пространство, вибрира с нискочестотни вибрации и енергийна недостатъчност. Колкото на човек му е по-тихо отвътре, толкова е по-ясно отвън. Научете се да чувате себе си, да се радвате на самотата, в края на краищата само един човек няма да ви предаде и в постъпките му може да сте сигурни на 100%-това сте вие самите. Всяко извършено от нас действие на този свят е насочено към създаване на вътрешно равновесие. Ние искаме да усещаме красотата вътрешно и я търсим отвън. Ние искаме да усещаме покой, затова се стремим да построим спокоен свят…..

Когато разберете, че всичко над което трябва постоянно да се работи ,сте самите вие, тогава ще започнете с лекота да се отнасяте към житейските възходи и падения…..Искам да завърша статията с цитат от книгата на Роберт Киосаки: ”Идва ми наум разказа за момък,с едящ с дърва в ръце през студена, мразовита нощ, който крещи на голямата печка: ”Когато ми дадеш малко топлинка, тогава ще сложа в теб малко дърва”…..Когато опира до пари, любов, щастие, търговски сделки и контакти, всичко, което трябва да помните е, че отначало трябва да дадете това, което искате да получите и ще ви се върне стократно повече”.

Автор: Татьяна Сарап

Източник: Гещалтклуб

Превод от руски език: Кичка Иванова

Благодаря ви, че споделяте тази публикация чрез бутончетата отдолу. Нека стигне до повече хора, които ще имат полза от нея!

0 коментари

Коментирай

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.