Тайното значение на парите във взаимоотношенията партньор-партньор и родител-дете

Тайното значение на парите невинаги се проявява открито във всекидневните ни взаимоотношения, но има непосредствена връзка с нашите преживявания, съкровени желания, с чувството за вина и най-вече с любовта.

В живота на много хора парите се казват основна разменна монета в любовта. Когато обичаме някого, ние се стремим да получим нещо от него и в същото времеискаме нещо да му дадем. Тази двойнственост определя сложния характер на любовта. Парите влияят и върху характера ни, като ни правят егоисти или алтруисти. Възможно е едновременно да обичаме и да бъдем обичани. Но когато става въпрос за пари, често ни се налага да избираме между егоизма и алтруизма.

Парите имат особен вътрешен свят, таен живот, който може изобщо да не се прояви с външните си признаци. Възможно е във всеки от нас да е скрит таен скъперник или филантроп. Ние страдаме от мъчителното чувства за вина или неутолими желания. Щастието и скръбта са част от тайния смисъл на парите. Всеки се отнася към парите по свой начин и за много от нас това отношение  определя характера на останалите наши взъимоотношения. Тайният смисъл на парите има широк диапазон на прояви, включително и най-крайни. От парите например можем да се възползваме, за да изразим своята враждебност или любов, за да помагаме на хората или да ги експлоатираме. От начина, по който използваме парите, зависи характерът на взаимоотношенията ни с хората около нас.

Но отношенията между хората не са еднозначни: там, където има любов, има и омраза, а властта е наразривно свързана със зависимостта. Когато открито и недвусмислено изказваме някакво мнение, веднага в съзнанието ни се появява и противоположната му интерпретация, която ни се струва също толкова правдоподобна. Ако искаме да имаме и пари,  любов, трябва да бъдем особено толерантни по отношение на подобна двойнственост.

ОСНОВНИ ПРАВИЛА ЗА РАЗУМНО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПАРИТЕ В СЕМЕЙСТВОТО

 1. Често истинската причина за паричните конфликти съвсем не са парите. Ако в семейството ви има конфликти заради пари, постарайте се по-внимателно да погледнете на нещата. Не се ли опитвате да управлявате своята съпруга (или съпруг), децата си? Те самите не се ли опитват? Не е ли допусната някаква несправедливост? Не се ли стреми някой да купи любовта? Понякога хората се карат за пари, за да избегнат споровете за други, по- болезнени проблеми. Вие ще можете да разрешите финансовия конфликт, само ако разберете истинската му същност.
 1. Основната причина за конфликтите, които възникват семействата по различни поводи, често се оказват парите. Ако във вашето семейство има някакав конфликт, възможно е всъщност той да е заради пари. Понякога несполучливият брак или проблемите с децата привидно се свързват с проблеми в любовта и общуването. Но истинската  причина на конфликта са парите.
 1. С пари можете да задържите някого. Те могат да бъдат и средство за възнаграждение. В този смисъл бихте могли да си служите с тях при всеки удобен случай, без да се колебаете. Материалната изгода или заплахата от финансови загуби са силни стимули, способни да накарат човека да се промени.
 1. Не съществува идеален начин за използване на парите. Тайният смисъл на парите е толкова многостранен е, че за различните хора те олицетворяват различни неща. Освен това с времето тяхното значение се изменя. Напълно да се избегнат недоразуменията и конфликтите в семейството, възникнали заради пари, е невъзможно.
 1. Парите могат да ви направят нещастни. Когато хората свързват парите с любовта, това може да им струва скъпо. Не искайте пари, когато ви е нужна любов. Не давайте пари, когато трябва да дадете любов.
 1. Да си възрастен, означава да даваш. Рано или късно е необходимо всеки от нас да се промениот човек, който получава, в човек, който дава. Ако се избегне подобно превъплащение, в семейния живот възникват сложни взаимоотношение както между съпрузите, така също между тях и децата. Опрете се на собствената си сила и влияние, проявете щедрост.
 1. Да даваш, означава да създаваш потребност. Внимавайте какви потребности създавате у своите деца.
 1. Когато давате нещо, а след това си го взимате обратно, пораждате обида и злоба. Когато давате нещо на децата си, а след това, като наказание им го отнемате, у тях възниква обида, която може да се запази за цял живот и да ги направи неудачници.
 1. Толерантността подобрява отношенията. Твърдата позиция по отношение на парите – „ти си длъжен” – не влияе благотворно върху отношенията с хората. Приемете, че другите могат да имат различни представи за парите и животът ви ще стане по-лек.
 1. Опитите да се превъзпита съпруга(или съпругата) обикновено се оказват напразни. Скъперникът винаги остава скъперник, прахосникът – прахосник. Вашият съпруг(или съпруга) се държи по определен начин, защото вие самите се държите по определен начин. Ако искате да промените партньора си, най-напред трябва да промените себе си.
 1. Недоверието плаши и отблъсква. Този, който встъпва във втори брак, носи със себе си подозрителността и недоверието, породено от първия брак; създава атмосфера на отчужденост в новото семейство.
 1. Парите сами по себе си не могат да бъдат за вас източник на самоуважение. Важно е как използвате прит в отношенията си с останалите хора – в зависимост от това вие се обичате или се презирате.
 1. Няма нищо лошо в това, че парите носят радост. Когато съпрузите са щастливи, те често са доволни, като харчат заедно пари. Разходите, направени за децата, също радват. Но за да ви доставят парите радост, трябва да бъдете инициативен. Учете се да се наслаждавате на това, което имате, без да се страхувате, че може да се лишите от него.
 1. Тези, които обичат хората повече, отколкото парите, винаги внушават любов. Ако искате да сте щастливи, старайте се по-важни за вас да бъдат хората, а не парите.
 1. Трудно може да се устои на човек, който умее истински да изслушва. Търсете тайния смисъл и скритата същност на конфликтите. Ако на членовете на вашето семейство дадате възможност да се изказват искрено и ако не изразявате прибързани мнения, ще можете да премахвате всякакви недоразумения и обиди, възникнали заради пари.

За да взимате мъдри решения, относно парите и отношенията ви с хората около вас, трябва мъжествено да поставите под съмнение тайните си убеждения и изгоди, които по всяка вероятност дълги години са стеснявали кръгозора ви и са ограничавали възможностите ви. Следвайки тези правила, ще получите по-голяма свобода и ще можете да използвате парите така, че отношенията ви с околните да бъдат източник на удовлетворение и радост.

Клу Маданес, Клаудио Маданес

Из „Тайното значение на парите”

0 коментари

Коментирай

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.