Концепцията за ин (женското начало) и ян (мъжкото начало) в човешкото тяло

Древноизточната медицина се е зародила в края на второто и началото на първото хилядолетие преди новата ера. В основата й лежи концепцията „у-син“, според която съществуват пет първо елемента дърво, огън, земя, метал и вода /в индийската философия се прибавя и шести елемент – съзнание/.

Тези елементи са свързани помежду си с градивни или с разрушителни взаимоотношения. Освен това първоелементите са символи на движението: дървото – на възраждането и развитието /ян/, огънят – на максималното развитие /ян/, металът – на упадъка /преход на „ян“ към „ин“/, водата – на пасивността /“ин“/, а земята – е център на цикличните изменения.

Вътрешните органи се свързват с определени първо елементи – черният дроб и жлъчният мехур съответствуват на дървото, сърцето и тънките черва – на огъня, далакът и стомахът – на земята, белите дробове и дебелото черво – на метала, бъбреците и пикочният мехур – на водата. Те също са свързани с градивни и с разрушителни взаимоотношения.

Градивните взаимоотношения се представят като предаване на енергия от един орган на друг в определена последователност: дърво-огън-земя-метал-вода-дърво. Всеки елемент е „майка“ на следващия го и „син“ на предходния.

„Майката“ отдава енергия, а „синът“ я приема. По такъв начин може да се повлияе засегнатият орган – ако в него има излишна енергия, то се въздействува върху точката за тонизиране на „сина“ или върху точката за успокояване на „майката“. Ако енергия е намалена, то въздействието е в обратна посока. „Ин“ и „ян“ са двете противоположни начала на всеки предмет и явление. Те не могат да съществуват едно без друго и се стремят да се изместят взаимно. Отнесено към човешкия организъм „ян“ е неговата функция, а „ин“ е неговата структура.

Органите са разделени на „ян“ и на „ин“-органи:

*** “ Към системата „ин“ се отнасят плътните органи , наречени органи на натрупване на енергия – сърце /огън/, бели дробове /метал/, далак /земя/, бъбреци /вода/, черен дроб /дърво/.

*** “ Към системата „ян“ се отнасят кухи органи които се наричат работещи – стомах /земя/, дебело черво /метал/, тънко черво /огън/ жлъчен мехур /дърво/, пикочен мехур /вода/.

Всички останали органи се наричат второстепенни.

 

Източник: Интернет

Материалът подготви Теодора Панайотова – https://onlinelifeacademy.com/ekip

 

Благодаря ви, че споделяте тази публикация чрез бутончетата отдолу. Нека стигне до повече хора, които ще имат полза от нея!

0 коментари

Коментирай

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.