Чък Спезано “Ако боли, не е любов”

В тази публикация избрах да ви представя автора на книгата „Ако боли, не е любов”.  

Книгата за мен е една енциклопедия на връзките и взаимоотношенията със себе си и другите. 

Какво по-добро представяне на един човек от неговата творба – книга, картина, филм, сграда, мост, дори и дреха, която е ушил, или ястие,което е сътворил.

Кой е Чък Спезано?

Чък Спезано е терапевт, социолог и клиничен психолог. В работата си обединява класическата и духовната психология.  В “Психология на визията”, той помага на хората да разрешават вътрешните си конфликти, да осъществяват мечтите си, да постигат целите и да изразяват вътрешния си потенциал.
“Ако боли не е любов” е книга-спътник, която ще бъде до вас всеки ден, за да насочва и поддържа вниманието ви върху ключовите принципи, които имат силата да променят ума, сърцето и света ви.

В основата на философията на Спезано стои разбирането, че нищо в живота не е случайно и това с още по-голяма сила важи за връзките. Партньорите ни – в работата или у дома – са огледалото, което разкрива нашите слабости. Ако приемем това, можем да разплетем възлите, които затягаме във всяко взаимоотношение по житейския си път.

Не по-малко важно в неговата биография е, че има близо 30-годишен брак с Ленси Спезано, с която създават “психология на визията” и работят в тази посока повече от 35 години заедно.

Ето някои от 365-те принципа за постигане на хармония и трансформация във връзките:

Отдаденост и свобода са едно и също нещо.

Колкото повече контролирам партньора си, толкова повече ще се отегча от него. Контролирането на партньора с цел да го запазим за себе си, го прави по-скучен. Ние сами си създаваме скуката.

Мога да се почувствам отхвърлен само тогава, когато тайно се опитвам да взема нещо под маската на даване.

Ако се опитвам да контролирам някого чрез чувство за вина, разбивам собственото си сърце.

Когато са в конфликт двете страни действат противоположно, но се чувстват еднакво.

Повтарям същите модели, които съм отхвърлял в родителите си.

Очакванията са ограничения. Очакванията са изисквания. Когато очакваме, дори да го получим, оставаме с усещането за празнота.

Всичко, което потисна в себе си,  ще се прояви в поведението на децата ми.

Изкушението се появява, когато съм на прага на ново ниво. Ако му се отдадам, съзнанието ми ще се разцепи на две, ще се движа в две посоки едновременно, и от това ще последват проблеми и болка.

Всеки гняв се корени в стари рани.

Правилата прикриват вина. Ако не създаваме правила, ще сме достатъчно гавкави в тази сфера.

Ако връзката е безжизнена, значи зад кулисите тече тайна война.

Влизането в ролята на жертва е форма на атака.

Ако водя борба за надмощие и партньорът ми загуби, аз съм този, който плаща сметката.

Ако не усещам енергията в себе си, създавам болка и драми, за да се почувствам жив.

Когато чувствам, че не съм отговорил на очакванията на родителите си, всъщност мисля, че те не са отговорили на моите очаквания.

Всички обвинения са самообвинения.

Не мога да загубя нещо, което ценя.

Ако не приемам мястото, на което се намирам, не мога да очаквам да се придвижа напред.

Признателността ме изважда от сравненията и завистта.

Ако дам, когато се чувствам съкрушен, ще се родя наново.

Щастието не взема заложници.

Материалът е подготвен от Кремена Станилова

Да изгориш Крал-Карнавал или как се изгарят бариери по пътя към себе си и другите

Беше месец март, 2013 г. И… Беше съвсем непланирано. Една случайно попаднала реклама за карнавал в Ксанти, Гърция. Какво пък толкова – един ден на карнавал. Записвам се с идеята, че знам къде отивам. Минавала съм от там няколкократно по пътя за … някъде. Тръгвам на екскурзия в едно малко градче без предварителни очаквания. После се оказва, че съм се вкарала в очакване под влияние на стереотипа: малко градче, което няма кой знае какво да предложи.

Сутрешното събуждане в мразовита утрин на 17 март, телесният ми дискомфорт от неудобната седалка на бусчето, четири часа път по шеметните завои на стария коларски път между България и Гърция, подочути вметки от съседните седалки от типа “колко западнала е Гърция”, “какви са гърците за разлика от нас българите”, опитът ми да дишам, за да не си позволя мисли от типа “защо по дяволите си причинявам това, защо не се метнах на колата, защо, защо, защо…”, ме вкарват бързо в реалността. А тя е: слизам с измръзнало и смачкано на четири ката тяло пред един стадион в Ксанти.

Хвърляме се с моята компания към първия захарен памук, за да оправим малко сдъвканото си усещане. “На селски събор като на селски събор”. Отправяме се към сергията, където сме посрещнати от усмихнати чернички момчета, които така ни подават захарния памук и пожелават приятно прекарване, че с кеф се омазвам в памука и плезя почервенял от боята език. След малко потъваме в миризми на скара, гърмяща музика, среща с хора облечени в най-новите си дрехи, излизащи достолепно от църквата, пъстрило от много млади хора, облечени шантаво-карнавално. Миризми, звуци, боклуци и тяло, което още се противи да се отпусне. Влизаме за кафе в едно от централните кафенета с намерение да се стоплим. Поръчваме кафе и палачинки. И изненада: сервитьорът – младо момче – което говори прекрасно английски, ни казва, че сместа за палачинки е от вчера, да поръчаме друго. Вече се чувствам страхотно. На масата сяда възрастна двойка, която ни се усмихва и опитва да завърже разговор. Забравям за пътуването. Вече съм на 100%  в карнавала. Макар и зяпач.

А карнавалът в Ксанти е празник на Сирни Заговезни, част от двуседмични празници, наследници на  една древна тракийска традиция на прага на пролетта. Излизаме и отново потъваме по криволичещите улици – гъмжило от народ с всякакви маски и костюми. Докато си взимаме достатъчно от уличния глъч, изведнъж хлътваме в една топла таверна за един подобаващо-гръцки обяд. Сервитьорът, отново млад мъж, заговорва на българо-помашки, усмивката му ни спечелва за едно по-дълго хапване. Замислям се, че младите мъже в Гърция работят всичко, и то с удоволствие. След час отново на улицата. Карнавалът е в разгара си. Музиката гърми. Надолу по улицата се изсипват стотици млади хора в карнавални костюми, танцуващи ролята, която са избрали. На карнавал като на карнавал. Мъжете са станали жени, жените-мъже, царете-просяци, умните-глупаци, глупаците-мъдреци, магьосници, вампири, тикви, ябълки, круши, мечоци, ескимоси. Свят да ти се завие.

На този карнавал ми става ясно – тези хора са вложили енергия, за да се случи това и са на 100% в деня. Все още съм наблюдател. И може би щях да остана такава, ако не беше настанал един час, в който да се доберем до автобуса, който беше на около 2 километра от мястото, където бяхме. Купуваме си понички за из пътя и започваме да се промъкваме с мъка по тесните, претъпкани с хора тротоари. След десет минути ходене се оказва, че сме изминали около пет метра. Докато слизаме надолу, други се опитват да ходят нагоре. Никой никого не блъска, срещам усмихнати лица, разменяме си многоезични поздрави. А надолу по главната се изсипват карнавалните костюми. Но…ние не може да се промъкнем и метър надолу. Опитваме се да държим драгоценните понички в ръце и по чудо успяваме. Става ми ясно,че няма начин да се доберем два километра по-надолу по тротоарите, където сме зяпачите, т.е. хората без костюми. Светва ми – начинът е да прескочим високите метални огради, за да се слеем с парада от маскирани. Правим го. И осъзнавам, че това беше нашето карнавално преобличане, да изиграя сянката си – от спазваща всички правила, до нарушителка. И, чудо, срещаме усмихнати хора, които започнаха да ни заговарят. Вървейки надолу по улицата с парада се оказва, че се запознавам с един куп хора, дошли от цяла Гърция за карнавала – някои от тях, ежегодни участници в него. Една от групичките успява да измъкне от нас обещанието, че догодина ще дойдем костюмирани.

В края на парадното шествие съм по-богата с няколко приятели повече и много, много настроение. И теми за размисъл: как става така, че толкова хора успяват да се саморегулират -нямаше пиянски изцепки, сбивания- типични за масови сбирки – нямаше и полицаи да всяват страх –  аз, лично, видях само двама в началото и в края на улицата; как става така, че в една държава в криза, може да се видят толкова усмивки и кризата да не е извинение за липсата или наличието на настроение; и как икономическата криза, която е продукт на духовна криза, при едни народи вади най-лошото от тях, а при други най-доброто.

И дали кризата не действа като алкохола – вади истинските ни същности. Така, както и карнавалите.

Почти не усещам пътя обратно. А пътят е същия. Отново съм сгъната на четири. Но аз не съм същата. Макар да не присъствам вечерта на ритуалното изгаряне на Крал-Карнавал, съм щастлива, че участвах в ритуалното изгаряне на бариери.

В мен и към новите ми гръцки приятели.

 

Кремена Станилова, психотелесен психотерапевт

http://www.kremenastanilova.com

Възпитание за родители

Нашето Общество се отличава от примитивните, т.е. здравите общества, с цял куп нормативи и правила, които обаче не предлагат нищо интелигентно по отношението на обучаването на здрави родители, способни да създават здрави и хармонични деца. Която и да е било маймуна би могла много по заслужено да се закичи с титлата „родител”, без никой да е предлагал на проверка уменията и да възпитава. В същото време в човешкия свят са изхабени тонове мастило за издаването на специални „дисциплинарни кодекси” за да отучват от природната емпатия, от принципите на хармоничната дуалност , която би трябвало да съществува между родител и дете. И така въз основа на винаги мъдрите съвети на някой възпитател или министър се стига до честата ситуация: двама напълно неподготвени възрастни прилагат на практика / понякога с особена настървеност/ диктуваните отвън алгоритми за програмиране на мозъка на собственото си дете.

В моя повече от двайсет годишен опит като аналитичен психотерапевт съм се сблъсквал с какви ли не поучителни истории, които неминуемо са се превърнали в неврози от един или друг вид. Затова имам намерение да ви направя някои предложения., които, макар и да звучат на някои от вас утопично, биха могли да формират няколко пътеводни линии за отучване на самите родители, дядовци, вуйчовци, лели, и т.н. от някои невротични форми на поведение, които несъмнено вредят на техните деца и внуци.

По време на психоаналитичните сеанси се оказа, че майките и татковците почти винаги са били “вещици” и „чудовища” и за да разбера дали тези „обвиняеми” са действали добронамерено или злоумишлено, изчетох много стари книги по темата „възпитание”.

И открих!

Мога да твърдя със сигурност, без нито капка колебание, че не е вярно общоприетото мнение, че възпитанието на децата е дело само на родителите. Те могат да бъдат в голяма степен онивинени. Защото, те, родителите, винаги са били само непоколебими следовници на волята на Държавата. Държавата, която, откакто съществува, прави всичко възможно, за да лиши човешкото същество от пориви към индивидуализъм и по този начин да му отнеме и правото да изисква индивидуализирано възпитание.

Освен това новороденото е нещо много ценно, нещо почти като „Ролс Ройс”. Кой би се осмелил да кара без притеснение една толкова ценна кола-бижу, без да бъде придружен от „дужурния” експерт? А кой по-добре от Държавата /си мислим ние наивниците/, от която зависят нашите благополучия и неблагополучия, би могъл да си присвои правото да знае как се възпитават деца?

Направо ми настръхва косата като чета „ДЪРЖАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ” ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ВЪЗПИТАНИЕ НА ПОДРАСТВАЩИТЕ. В ТЕЗИ ИЗИСКВАНИЯ Държавата използва като критерии единствено собствената си угода и изобщо не и пука за психичната хармония на поданиците и.

В царска Русия например Държавата е изисквала новородените да бъдат повивани и оставяни закачени на стената в къщи, а родителите да не обръщат внимание на техния плач и крясъци. Така се ражда нарицателното „руски мужик”: добрякът селянин, за който дори и къшеят хляб е бил лукс, но който нее пестял усилия, за да „отиде поне веднъж в живота си да види фасадата на царския дворец в Санкт Петербург.”

Когато се намерил някой да им каже, че царят не е полу-бог, и че „всички хора са равни”, мужиците си отварят очите, оттървават се от програмираните в мозъциите им превръзки и най-после се вдигат на т.нар. Октомврийска революция, събитието поставило началото на световния хаос и разделили света на две.

После започват отново пътешествията: новата цел вече не е царският дворец, а мавзолеят на Ленин. Превъзките сега червени на цвят, се оказват безсмъртни /впрочем днес мазолеят не съществува. Политическа отживелица. Неговото място е заето от мафиотския бос…и мужиците отново пътуват, за да видят неговото „Ферари”./

От друга страна на Берингово море нещата не стоят по-добре. Докато мужиците програмирали децата си да стават подредени матрьошки, то в западните държави викторианското възпитание произвеждало „малки лордове”, а на юг френската „либералност” формирала бонвивани.

После, докото Русия се къпе от море от кръв, на другия край на света „хиляда и една секти” на презвитериански квакери изготвят с присъщия им преди, и сега спартански дух хигиенни норми за създаване на подчинено по-скоро на Църквата, отколкото на Държавата, поколение. Рецептата е простичка: Църква, хигиена, чистота и Америка. Това обаче не се оказва много по-изгодно за господата от Вашингтон и те решават да „централизират” проблема.

Чрез авторитетното списание „Infant Care”, разпространявано във всички петтдесет щата между педиатри и гинеколози, се осъжда прекалено толерантния подход към новородените и се препоръчва строгост и контрол.

Ако преди новородените са били хранени, когато са гладни, отбиването било към втората година, а приучаването към лична хигиена ставало след първата година, то в началото на XX век „техниците-сециалисти по детско щастие” се намесват и променят сроковете на отбиването, личната хигиена и храненето и се настървяват срещу всяка проява на детска сексуалност. Това е ерата на възпитанието в твърдост, в безчувственост. Възпитанието, което създава онова поколение янки, чиято основна черта е пристрастяването към дъвките и които на два пъти „освобождават” Европа.  На нашите географски ширини /нека си го признаем/ се пресичат влиянията на две култури /за сметка на децата ни/: тази на Юга, на „майките-квачки”, и на Севера – на „работещите майки”, а „продуктите” се конкретизират в неаполитанското момче за всичко и в духовните синове на стария Анели: единият объркан от типа „сам съм си виновен за всичко”, страхуващ се от наказание, а другият –който не може да казва „р”, зависим от одобрение и напълно осъзнаващ ролята, която му е отредена, т.е. свръхневротичен по природа.

След толкова много критики трябва най-после да предложа нещо алтернативно, защото иначе ще бъда обвинен в демагогия. Нека преди всичко видим, кои са фазите на развитие, през които преминава всеки индивид от раждането си до юношеството:

1.Нарцистична фаза – от 0 до 6 месеца

2.Сензорна фаза /фаза на сетивността/ – от 4 месеца до 1 година

3.Фаза на Аза – от 1 до 3 години

4.Фаза на съперничеството – след 4 –тата година

5.Сексуална фаза – след 5 –тата година.

На всяка фаза отговаря специфична потребност на детето:

1.Нарцистична фаза – потребност от физически контакт, от усещане за едно цяло с майката/или човека, който се грижи за детето/ потребност да бъде прието.

2.Сензорна фаза – потребност от сетивност, от сигурност, от това да има доверие в родителя.

3.Фаза на Аза – потребност от независимост, от задържане и обратно – отпускане, според начина, по който Азът обработващите идващите от външната среда стимули.

4.Фаза на съперничество – потребност да се утвърди в отношенията си с родителите и група от връстници, откритието на сексуалността.

5.Сексуална фаза – зряла гениталност – утвърждаване на собствената сексуална роля.

Ще започна с това, че раждането на едно дете трябва да бъде продукт на съзнателен избор, а не случайно явление. За да сме сигурни, че изборът е наистина е такъв, трябва да избягаме от случаите, при които:

Зачеването да бъде погрешка /не сте ли чували за контрацептивите?/.

Детето да бъде от самото си раждане спасителна сламка за „давещият се „ брак.

Да се ражда дете само за да придаде на жената ролята на майка и на мъжа ролята на баща /защото е „редно” да бъде така!/.

Още след първия вик на новороденото, заявяващ появата му в нашия невротичен свят, е хубаво да се спазват петте препоръки, които излагам тук:

1.Нарцистична фаза – детето се нуждае от тесен физически контакт с майката. От примитивните племена можем да научим кой е начинът, гарантиращ задоволяване на потребностите на този еволюционен стадий: т.нар. цедило или днешното „кенгуру”.

През нощта детето трябва да спи до родителите, които отговарят на всяка негова „молба” /обикновено изразявана с плач/, като се опитат да открият и отстранят причините за дискомфорта му.

АБСУРДНО Е ДА МИСЛИМ, ЧЕ ЕДНО ДЕТЕ НА ТАЗИ ВЪЗРАСТ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА ПРОЯВИ ИНСТРУМЕНТАЛНО ПОВЕДЕНИЕ ДА СЕ ГЛЕЗИ ИЛИ МАНИПУЛИРА ЧРЕЗ ПЛАЧА СИ /тоест да капризничи!/.

Плачът е единственият начин, по който то може да общува с нас и да заяви своите нужди – глад, жажда, студ, липса на ласка, страх от самота, болка. В тази фаза то има ПРАВО да бъде център на вниманието. Тъй наречените детски ясли , в които се „паркират” същесва на по няколко месеца, би трябвало да ъдат изгорени. Ако самата майка няма възможност да се грижи за детето си, по-добре да се потърси леля или баба. Да си припомним добрите времена на голямото семейство. Това е добър пример от миналото.

2.Сензорна фаза – преминали са първите трудни месеци и детето би могло вече да заеме собственото си креватче. Операцията е простичка. То сега има една силна потребност да се -довери на мама. Следователно преминаването от леглото на мама и татко в люлката трябва да стане постепенно, а не изведнъж, за да не бъде изживяно като предателство, ако някоя нощ го изхвърлим от гнездото както сладко си спи, без никакво предупреждение. Трябва да го преместим в будно състояние. Това „отделяне” трябва да бъде придружено с успокоителни думи от страна на майката: при това не просто говорене на каквото и да било, а отправяне на точни послания, които трябва да гарантират, че майчиното афективно присъствие продължава, но се разширява в пространството, и едва тогава да се пристъпи към същинското физическо отделяне. Не трябва да се притесняваме, че детето не разбира точно какво му казваме с думите – доверие ще му вдъхнат тонът на гласа, невербалният език, нашата собствена енергия.

Как се превежда всичко това на езика на практиката? Да започнем отначало: детето в началото живее в симбиоза с майка си. То не познава границите на своето собствено Аз, а се изживява като продължение на майчиното тяло като част от своето.  Всеки сигнал за тревожност или по-лошо – за отхвърляне, се възприема от детето като заплаха за съществуването му. Затова е много важно промените в настроението на майката да са придружени с „обяснение”, отново без да се притесняваме, че детето не разбира. Но да се върнем на преместването – важно е да се подчертае, че е по-скоро в полза на усамотението на двойкато, отколкото на детската психохигиена.

Веднъж попаднало вече в своето ново „гнездо”, детето ще се страхува да не е оставено само и ще претендира за утвърждаване по свой детски си начин – с викове и плач. Затова при всеки негов сигнал трябва да откликваме с любов. След като сме го успокоили, можем отново да го оставим само до следващият му зов. Така то скоро ще се научи, че да бъде само, не е страшно, защото дори, когато е в съседната стая, мама все пак е близо при нужда.

3.Фаза на Аза – моментът на „ДА” и „НЕ”. Детето ни се превръща в индивид и има право на своя личност. Въоръжете се с търпение, скъпи родители. Преминаването през една нова, различна, понякога драматична фаза, в която детето ви се превъща в малък господинчо или госпожица, подготвящи се да навлязат във фазата на съперничеството. От това как ще протече фазата на Аза, зависи и вашето и неговото бъдеще. Да се научи да казва „ДА” и „ НЕ” е негово основно право. Здравото дете трябва да може да ги използва. А вие, родители/сега в психичния живот на детето се появява и бащата!/ също имате това право: детето трябва да се научи да приема вашите „да” и „не”! Във фазата на Аза се поставя началото на протодиалектическите междуличностови взаимоотношение. Ако детето плюе храната /..защото не е хубава”/, то е окей! Ако детето отказва да ходи по голяма нужда в определените от родителското тяло/включително и бабите/ часове, то е окей! Ако детето не иска да заспива по разписание, то е окей! Ако детето има апетит и му се яде в 15.30 часа, то е окей! Ако иска да го гушкат, то е окей! Ако ви се мръщи и ядосва, то е окей!

И сега идва най-хубавото. Ако вие изисквате от детето определено поведение и неговият отговор е „не”, то имате право, дори сте длъжни да отговорите чистосърдечно с „не” на неговата следваща молба, не за да го изнудвате, а защото така подсказва здравата логика. Аргументирайте се така : „ Ти имаш правото да правиш това, което искаш, и аз имам правото да правя, каквото искам!”. По този начин в детското съзнание се формира идеята за принципа „дай, за да получиш” и взаимността в междуличностните отношения.

Ако някой ме апострофира, че за създаването на подобен тип осъзнаване е необходима по-висока степен на развитие, ще отговоря, че на този възрастов етап мозъкът е достатъчно развит, за да проумее правилата на примитивния бихейвиоризъм или логиката на връзката причина-следствие/кутретата на кучетата го разбират дори много по-рано/.

4.Фаза на съперничеството – нашият Юнак се е оттървал от памперса и се изживява като центърът на Вселената – той/тя е „голям/а”, поради което има „всички „ права. Това е периодът , в който той/тя се опитва да се откъсне от протекцията на своите родители и се посвещава на завземането на свое собствено място под слънцето в групата от връстници. Това е периодът на сексуалната типизация –„аз съм момче/момиче” – и ако не е отклонено от правия път от различни феминистки или маскулистки теореми, ще се държи по съответния за дадения пол начин.

Любимо занимание е „изследването” на голямата разлика между момиченцата и момченцата, играта на „чичо доктор”, преобличането на принцове и принцеси и като в перфектна психодрама –тотално индентифициране с персонажа. Намесата на възрастни в този фантастичен свят се изживява като страх.

При примитивните племена в периода на фазата на съперничество, детето преминава от семейното „гнездо” в клана на децата. В тези племена процесът “игра-опит-работа” винаги се наблюдава доброволно от членове на клана на възрастните. В този процес почти всичко е позволено.

Какво правим обаче ние, днешните хора? Точно обратното. Майките и бащите са тези, които диктуват натрупването на детския опит. /играй с това, не играй с онова”, „избягвай това или онова”, или по-лошо – „мама се нуждае от теб, бъди послушен, бъди голям, бъди интелигентен, бъди добър, бъди…!”/. А директният опит на детето с Доброто и Злото бива забранен.

Така в съзнанието му биват интроектирани ценностите на нацията. Малчуганът се социализира без да се държи сметка, че СВЕЩЕНО ПРАВО НА ВСЯКО ДЕТЕ Е ДА ИЗЖИВЕЕ ВСЕКИ ТИП ОПИТ, ДА РЕШАВА ЧРЕЗ СОБСТВЕНОТО СИ ТЯЛО, ЕМОЦИ, ЧУВСТВА, КОЕ Е ДОБРО И КОЕ – ЛОШО. А дълг на всеки родител е да споделя, а не да осъжда.

Впрочем, когато детето е влязло във фазата на съперничество, може да програмирате ако искате и второ дете. При идването на бял свят на братчето или сестричката първото дете вече ще е добре интегрирано в групата на равни и не би изживяло като травма изместването на вниманието към новороденото.

Не изисквайте обаче то да се грижи за по-малкото. То сега е по-заето да играе на „чичо доктор”, където се учи да бъде лекар” или „пациент”.

По този повод искам да подчертая, че всеки предсексуален опит е позитивен и че здравата сексуалност се развива само, ако в семейството не съществуват сексуални табута.!

5.Сексуална фаза – детето ви вече не е малко розово бебче, а е готово да влезе в света на „големите”. То има ясно съзнание за позицията си в света на семейството и групата от връстници. Развило е качество, което аз бих определил като здрав егоизъм или онази логика, която му позволява да задоволява собствените си потребности при пълно уважаване индивидуалността на другите. Оттук нататък гениталите също ще диктуват някои от законите в живота му.  Сега вече имаме сексуално определени кавалери и дами. Започва периодът на търсене на модели за подражание –герои и героини за имитиране. Той, особено той, ще прекарва часове в игра със своето пишле, а тя, дори и да няма пишле, няма да остане по-назад в търсенето на начини за доставяне на сексуално удоволствие.

Изхождайки от това, че автоеротизмът във всичките си форми е нещо здраво, то поведението на мама и татко пред децата също трябва да бъде здраво.

Следващо препятствие по пътя към психичното здраве представляват училището и институциите изобщо. Разбира се, училището е един задължителен житейски опит, но аз лично съм убеден, че колкото по-късно детето седне зад неизбежния чин, толкова по-добре е за неговото душевно здраве.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Родители, съединявайте се: ако сте съгласни с написаното дотук, започнете да създавате здрави деца, които сами да изживяват опита си, далеч от държавата и църквата. „Пробуждането” ще настъпи скоро, но поне децата ви ще го посрещнат добре въоръжени срещу злополучните влияние на морала на нацията.

Не се чувствате готови за такава „жертва”? Тогава по-добре си купете куче, скъп автомобил или тамагочи. И без това сме много вече на този свят!

Валдо Бернаскони, Основател на Неорайхианския психотелесен модел на психотерапия

Из „Неврозата на властта”

Материалът е подготвен от Теодора Панайотова

Тефлоновите деца. Или децата, които имат нужда първо от уважение

Терминът „тефлоново дете” е употребен за първи път от Даниел Кемп през 1988 г. Той смятал да използва терминът, за да обозначи човек с необичаен темперамент. Препоръчвам ви да прочетете книгите му по тази тема.

„Тефлон” е името на компания за производство на химическо покритие, благодарение на което нищо не залепва по кухненските съдове. Терминът е пекрасен за обозначаване на хора с оригинален характер, понеже нищо не полепва по тях. Не можем да ги виним, като използваме обичайните възгеди. Т е винаги се основават на собствените си ценности, когато решат дали са виновни или не. Това са хора, които не живеят в миналото.

Кемп използва и противоположния термин „Велкро”, за да обозначи хората, по които полепва всичко. Можем да ги манипулираме колкото си искаме, като ги караме да се чувстват виновни. Тези хора са с традиционен характер.

Макар бум на подобни деца да се наблюдава в края на 80-те години на 20-ти век, сред родените в края на 60-те и през 70-те има немалък брой хора с подобни характеристики.

В обществото винаги е имало хора с нетрадиционен характер. Единствената разлика е, че с всяко поколение процентът винаги нараства.

Понеже хората с нов характер живеят много повече в настоящето, а човек може да твори само в него, можем да заключим, че те всички са изобретатели, новатори и предприемачи. В днешното общество всяко семейство е смесица от хора с нова и традиционна нагласа. Двата типа имат различни нужди и, следователно общуват по различен начин. Според Кемп нуждите на хората с традиционни черти се подреждат по важност в следния ред:

1.Сигурност

2.Привързаност

3.Общуване

4.Уважение

При хората от нов тип нуждите са същите, но са в обратен ред:

1.Уважение

2.Общуване

3.Привързаност

4.Сигурност

Детето с нови черти изживява трудности, когато най-голямат му потребност –тази от уважение, не е удовлетворена. Двете ви деца не са непременно проблемни деца. Напротив, когато се научите да ги уважавате като човешки същества, да вземате под влияние, това което мислят, преживяват, в което вярват и което искат, ще видите, че поведението им ще се промени.

Освен това не се притесявайте да изразите и вашите потребности. Може да седнете заедно и взаимно да ги споделите. След това да се договорите, защото нуждите на един могат да пречат на нуждите на другия. Децата от нов тим имат потребност от уважавани родители, за да ги обичат и да се чувстват добре с тях.

Децата ви ще правят всичко, за да ви манипулират и да видят докъде могат да стигнат. Това е само тест за твърдостта ви. Колкото по-непреклонни сте, толкова повече ще ви уважават. Проверките няма да продължат безкрайно. Изисквайте от тях интелект и логика. Именно вие трябва да им обясните, защо това трябва да стане по такъв начин. Почти винаги е възможно да дадете на децата разумен довод, който мотивира това, което им налагате. Ако не го смятат за разумно, изслушайте търпеливо тяхната гледна точка и проявете разбиране, за да решите след това кой е най-добрият начин.

Смятам, че в днешно време най-голямата трудност между родителя и детето  или учителя и ученика, е лошото общуване. Все едно единият говори на френски, а другият на китайски. Като се научим да общуваме и се разбираме взаимно, можем да постигнем голямо подобрение на равнище отношения. Човекът от нов тип трябва да се научи да разбира този с традиционен характер и обратното.

В днешно време липсата на общуване е най-главната причина за напускане на училище, употреба на наркотици и алкохол и самоубийствата сред младежите. Детето от нов тип, което става проблемно дете, просто се опитва да си отмъсти на обществото или да избяга от него. То трудно разбира смисъла на живота си, защото възрастните около него са прекалено заети с опитите си да му втълпят разбиранията и ценнностите си, вместо да се отнасят към него като към човек от нов тип, който има да каже нещо различно и да допринесе за напредъка на обществото.

Лиз Бурбо

Из „Отношенията родители-деца”

Материалът е подготвен от Теодора Панайотова

Медитацията – начини на употреба

  • Какво е медитация и медитиране?

Медитацията е практика, в която съвременният човек се стреми да си върне онова състояние, в което е бил в момента на раждането си. Състояние, в което вчера и утре ги няма. Има състояние тук и сега.  Всички имаме известна осъзнатост, че умът ни е вместилище на целия ни минал опит, на очакванията ни за бъдещето, на нашите амбиции, нашите несигурности, на всички мисловни капани от рода на „какво..ако…”, „дали…или”, „да, но..”, „обаче” и т.н. Умът ни е една натоварена магистрала от мисли,които генерират както психично, така и телесно напрежение. А то по-късно става родител на всякакви психични симптоми и болести – депресия, панически атаки, натрапливости, както и на психосоматични болести и състояния. Медитацията е преживяване на състояние без мисли и желания. Звучи хубаво, нали? То е едно блаженство на наблюдаване на това, което Е. То е извор на щастието, че си жив.

  • Какви са основните заблуди, свързани с медитацията?

Много хора се „мъчат” или опитват да медитират. Всичко това е усилие да се концентрираш върху нещо. И тогава отново генерираме напрежение. Медитацията не е усилие, нито концентрация. Много хора я свързват с представата, че се прави в седнала поза със затворени очи. Да, и това е начин за медитация, но не само. Това една пасивна поза, подходяща за по-пасивни хора, но доста от нас трудно толерират пасивността, затова за тях са по-подходящи всякакъв вид динамични медитации, които редуват активности с пасивности. Всъщност, аз предпочитам динамичните медитации, защото само чрез тях човек може да се усети цял като  преживее всички аспекти от себе си – ум, сърце, тяло, дух.

  • Какви са ползите от медитацията?

Най-малкото ползата е време за себе си, начин за отпускане, релаксиране и възстановяване на силите. Когато е редовна практика, ползите са дълготрайни. Има едно американско изследване, в което са правили сканове на мозъчната активност на две групи – едната е медитирала редовно 8 седмици, а другата е била контролна. В медитиращата група е констатирана подобрена мозъчна активност, подобрена емоционална стабилност , намаляване на депресивната симптоматика и адекватен отговор на стресогенни събития и фактори. Ефектът е пряк върху дейността на амигдалата, която е част от мозъка, която регулира емоциите и концентрацията. Отбелязани са и доказателства за забавяне на темповете на стареене на клетките.

  • Има ли противопоказания за практикуване на медитация?

Да, към медитацията трябва да се отнасяме отговорно – има медитации, които не са подходящи за определен тип хора и състояния на психиката и тялото. Затова медитацията трябва да се води от човек, обучен не само в практика на медитиране, но и имащ познания за динамиката на човешкия характер и състояние.

Всъщност, в моята практика се отнасям много креативно към медитирането и мога да използвам всичко, което се случва в групите като повод за медитиране. Често включвам към традиционните медитативни техники танцотерапията като начин  за катарзис, и изразяване на душата чрез движенията на тялото.

Обичам мисълта на Ошо за медитацията: „Ако не използвате обикновения живот като метод за медитация, тогава медитацията може да стане нещо като опит за бягство.”

Само, когато не сме невротични ние не бягаме от живия живот такъв какъвто е.  А медитацията е начин за свързване с него. Защото един живот живеем и е хубаво да ни е хубаво в него.

Кремена Станилова, психотелесен психотерапевт

http://www.kremenastanilova.com

Публикация в-к „Марица” 2015 г.

Кой кой е във Фейсбук? Опит за психотелесен прочит на характерите във виртуалното пространство.

Дълго време се дърпах. Вадех от девет кладенеца вода, за да убедя приятелите си врели и кипели във Фейсбук, защо няма да си направя профил. Върл фен съм на живото общуване.  И все още съм. Но дълго разговорите ни  бяха около словесната въртележка от типа: „ Ама и това е реалност. Реалност, ама виртуална. Виртуална, ама реалност. „  И така си е. Реалност е. И да се отрича,  е все едно  да се правим, че слънцето не изгрява от изток. И през 2009 година се оказах с профил и по-късно активен потребител в тази социална мрежа. Която има свой живот. И лошо няма, ако е продължение на живия живот. За някой хора е. За други е единственият живот. И вън друг няма.  Как общуваме? Същите ли сме в реалното и виртуалното пространство? Как разбираме другите? Как те ни разбират?  Като общуваме, общуваме ли? Като отказваме да общуваме , какво казваме с това? Как се срещаме? И как се отдалечаваме в тази мрежа, създадена да ни срещне? Това са въпроси, които започнах да си задавам скоро след  влизането си там. И така….. До 2012 година, когато се роди един по-обширен дипломен проект към Института по телесна психотерапия. Кой кой е във Фейсбук? И дали сме различни в реалното и във виртуалното пространство?

В реалното пространство се срещаме с човека, неговото тяло, глас. Със собствените си психотелесни реакции. Във виртуалното  пространство битува мнение, че общуването е по-лесно. Именно, поради липсата на живия контакт. Наблюдавайки себе си и другите констатирах, че е заблуда да си мислим, че може да се скрием в мрежата. Мрежата ни оголва, кара маските, които носим в реалния свят да падат по-лесно. Точно, защото не сме толкова нащрек. Всичко говори кои сме-статуси, снимки, постинги, споделени песни, статии, приятелите ни, коментарите и харесванията ни.  В този прочит делението на характерите е  според класификацията на бащата на психотелесния анализ , Вилхелм Райх, ученик на Фройд.  Като това деление е условно. И всички в определен или друг момент според стимулите на средата можем да се разпознаем в едни или други характерови черти някъде в това пъстрило.

КОИ СА БЯГАЩИТЕ?

Те са склонни да живеят в социалните мрежи. Мрежата  се използва от тях като бягство от физическия свят, отколкото като негово интегрирано продължение. Често се наблюдава разцепление мужду реалната и виртуалната  идентичност в анонимно  използване на мрежата, като се ползват регистрации под фалшиви имена и снимки. Или  се използват множество виртуални личности. Ако има снимка, тя е с акцент върху главата и очите, които създават усещане,че гледат отвъд, а не към човека отсреща.Темите, около които се центрират статусите е всичко свързано с духа и интелектуалния свят, но поднесено чрез използване на абсолюти, като често идеите са разпилени, а в различните постинги на един и същи човек силно противоречиви. Посланието на това общуване е : „Моят свят е единствен и реален и друг няма.” Прекрасно е, че тези хора носят новите идеи за  универсалната любов и духовното обединение, ако на практика не се гради противопоставянето ние-осъзнатите, срещу те-неосъзнатите. Те са изключително креативни хора и само, ако се комбинират с по-заземени хора, могат да реализират идеите си. Или ако те се заземяват и свържат главата с тялото, сиреч с емоциите си, за да влязат в реалността такава каквато е. В противен случай всичко остава в сферата на фантазиите им.

КОИ СА ЗАВИСИМИТЕ?

Те са зависими от всичко и всички. Най-вече от собствената си неспособност да се задвижват към живия човек, както и от собственото си очакване,че някой друг ще се погрижи за нуждите им. Често ще усетим компенсаторното демонстриране  на преувеличена независимост, която не издържа в моменти на силен стрес, и желанието им да да бъдат интелектуални първенци.

Типично за он-лайн поведението на този характер е информационната кражба, плагиатството и надничането в дискусии, без да дава своя приност в тях, но използвайки ги за по-късна демонстрация на интелектуална мощ в собствени постинги и статуси. Желае да блесне с това, което ЗНАЕ. Това е един вид интелектуален ексхибиционизъм с цел сдобиване с внимание, подкрепа, любов. В моженето е по-трудно, ако става дума да си поиска помощ. Чака другите да започнат разговора. Често манипулира, само и само да не признае, че има нужда от другия. Като го отхвърлят се Държи  сякаш не са го отхвърли или това мнение не се отнася до него. Рядко влиза в директна конфорнтация на стената си, но е склонен да манипулира или шантажира в лични мейли. Много говори, пуска статус след статус. Но често ни остава с усещането, че другият за него не е важен. Ще го разпознаем по молещите очи, и наклонената глава на снимките.Ако и когато  осъзнае, че да дава любовта, подкрепата и благодарността, от която се нуждае, е също толкова красиво както и да получава, общуването с този умен човек е една наслада. Много е поетичен и романтичен.

КОИ СА ИЗДЪРЖЛИВЦИТЕ?

Този характер потиска своята честност по отношение на това, какво в действителност иска – при него външното поведение  е”да”, но вътре е „не”, заради одобрението, което за него е гаранция, че е обичан.  Затова той стиска, задържа, за да бъде такъв, какъвто другите го искат, използва дразнещи поведения,прави нещата от него да мине и накрая намира повод да разтовари акомулираното напрежение, като след това отново влиза в блатото, неотстоял онова, което той иска, въпреки ,че осъзнава нуждите си.

В мрежата ще го познаете по две неща: или угажда или провокира , което взема формата на леко заяждане, дразнещи коментари, лека насмешка под снимки. Ако не се заяжда, ще мрънка, все недоволен. Но никога няма да ни  каже, че не ни харесва или открито да ни откаже. Има особено чувство за хумор – често се самоиронизира ,за да се защити от ирониите на другите. В спорове и дискусии се държи на инат и отказва да приеме чужда гледна точка, което е израз на подсъзнателното убеждение, че ако не издържи, нищо няма смисъл. Ако ,обаче, има словесен конфликт, той често играе миротворец, не може да толерира войните извън него, вероятно заради проектираната вътрешна война и неспособността му, той самият да застане зад собствените си каузи. Ще го познаете по снимки, които поства,където  нерядко самоиронизира собственото си пълно тяло, умения или неумения.

Иначе издържливците са нежни души са и лесно се разчувстват. Прекрасни и съвестни изпълнители в реалния свят Но пак имат нужда от лидер, който да ги води.

КОИ СА КОНТРОЛЬОРИТЕ?

Този характер е царят на човешката джунгла – лесно влиза в театъра на живота и като  актьор, и като режисьор. Той добре се вписва и живее в социалните мрежи, като Фейсбук, защото те му дават възможност да постига власт. В мрежата лесно привлича „приятели” и симпатии. Поддържа изключителни интересни страници, като добре напипва интереса на масовата публика. Провокативен е. Има много абонати и почитатели във ФБ. Това се обяснява с изключителната енергия, която той влага, за да бъде интересен. В тези страници има страст, ентусиазъм, ревнива амбиция. Те са типът „разбирачи” във ФБ, умеят да дразнят любопитството и да хранят широк кръг от хора по теми като лайфстайл, политика, личностово развитие, екзотика и пътешествия. Инвестира много енергия в имиджа. На снимките, които поства, ще го познаете, защото е весел, непукист, харесван, съблазнителен  и винаги в центъра на събитията. Под статусите му, които са провокативни, трудно тръгва дискусия, защото лесно става агресивен и издухва от сцената несъгласните.

Този характер е прекрасен лидер, носещ отговорност, съчувстващ на по-слабите. И би бил прекрасен събеседник, ако слезе от престола, и бъде повече човек –понякога слаб, понякога несправящ се, понякога протягащ ръка за помощ.

КОИ СА СКОВАНИТЕ?

Това е характерът, който трудно се отпуска и  всичко, което не отговаря на собствената представата за добро и лошо трябва да бъде държано на разстояние или да бъде заклеймено.  Стената на този човек създава   усещане за  сдържаност и себеконтрол, което произтича от страха да не бъде отхвърлен или да не направи нещо нередно. Общува от позицията на гордостта, като нито се приближава, нито се отдалечава. Силно недоверчив е. Пита и проверява многократно. Често не изразява открито несъгласие по темите, а поднася мнението си, използвайки като начало на изречението „Да,но……..”, което всъщност е форма на неговото „Не” . Но лесно влиза в спорове, където защитаването на определени ценности се възприема като добродетел. Воюва фанатизирано срещу всичко онова,което е забранил на себе си, особено по теми като морал, етика, религия, свое и чуждо и т.н. Най-често използва функцията блокиране и разприятеляване, ако е неутвърден.

Парадоксалното е, че можем да тези хора видим на снимки в силно консервативно облекло и поза, или хиперпредизвикателни и малко хистерични пози.

В позитивите си  са перфектните реализатори, много точни и отговорни. Невероятни приятели, ако успеят да излязат от постоянното си недоверие.

Разбира се, не можем да обхванем цялата палитра на поведения на един човек в толкова синтезиран вид. Но идеята тук е да се запитваме как общуваме и това, което правим във виртуалното пространство,  наистина ли ни сближава, или ни отдалечава?

Аз съм някъде из гореописаните типажи,  с всичките плюсове и минуси. А ТИ?

Кремена Станилова, психотелесен психотерапевт

http://www.kremenastanilova.com

Публикувано в сп.”Грация” 2013 г.

Раздялата като повод за трансформация

Къде отидоха мечтите ми?

Едва ли има жена, преживяла раздяла, да не си е задала този въпрос. Раздялата не е събитие само в един ден, в който осъзнаваме, че сме без този, с който сме преживели моменти на сливане и заедност. Раздялата е пътуване по една дълга магистрала. А моментът на осъзнаване, че един важен човек повече няма да бъде част от живота ни, е само един момент на спиране пред знак стоп на  кръстовище, където не знаем кой път да поемем.

От малки ни учат да се сПРАВЯме с проблемите. И сега можем да се втурнем да ПРАВИМм разни неща по посока справяне, но ПРАВЕНЕТО, не винаги е добър лек за хора преживели раздяла. Правенето лекува симптомите, но не и причините. Справянето поддържа живота такъв какъвто го знаем и често е насочено към действия по намиране на нов партньор, който да заеме овакантеното място. За някои това може да е решение, но то прилича на превързване на рана без да сме си направили труда да я почистим.   ТРАНСформирането е активен вътрешен процес по преминаване ОТВЪД настоящата опитност и качване на ново ниво. Но след изораване на емоционалната ни нива, защото нова реколта на непочистена нива едва ли ще покълне. Или ако покълне ще бъде хилава и нездрава. Без ясно затваряне на минали врати ставаме уязвими за бъдещето, където може да бъдем неосъзнати повтарячи на един и същи клас. И клиширани съвети от сорта „Я, се съвземи!”, „Станалото станало!” само могат да ни накарат да затапим клокочещите отвътре емоции, които рано или късно биха изпълзяли  в следващата ни връзка като подсъзнателен опит с нов партньор да затваряме стари ситуации, или като болестен симптом на физическото ни тяло.

Трансформацията е пътуване. И като при всяко пътуване има минаване по селски пътища пълни с дупки; има лутаници по непознати маршрути; има неколкократно връщане на един и същи кръстопът. И колкото да ни се иска да стигнем по-бързо до крайната цел, толкова по-бавно стигаме. Е, от време на време излизаме и на магистрали, където натискаме ентусиазирано газта до дупка. Но на магистрала може да стигнем до кръгови и да подминем важната отбивка. Някой път чисто по женски може да влезем в насрещното, където срещаме изумените погледи на останалите шофьори, включваме аварийните и се опитваме да излезем пак на точния път, докато не сме предизвикали катастрофа.

Трансформацията изисква осъзнаване и признаване на съществуващите важни моменти в преработката на случилото се. Има момент, в който се чувстваме уязвими, попадайки в така наречената Неутрална зона- между това, което е било, и това , което ще бъде. Това е време за боледуване, размисъл, прегрупиране, лечение, събиране на информация, адаптиране към новата ситуация. Нормално е да се чувстваме объркани, дезорганизирани, но е добре да държим в съзнанието си мисълта, че всеки нов ред се ражда от един стар хаос. Колко дълго ще продължи този период е  индивидуално и е добре да си дадем сметка какво обикновено правим след раздяла.

Всъщност, няма правилен и неправилен начин за реагиране, но когато разберем типичния за нас начин на поведение след раздяла, е нужно да се опитаме да го приемем. Въпреки, че може да виждаме друга жена да се държи по коренно различен начин в подобни ситуации. И после да позволим трансформацията  да се развие в унисон с естествения ни ритъм и енергията, която усещаме вътре в себе си. Както и „да разширим кожата си” с нетипични за нас умения. Дали ще се държим като „ентусиастките” или ще се държим като „мислителките” , или ще бъдем микс от двата типа, определя и скоростта , с която ще се развие трансформационния процес.

Ентусиастките” скачат в новото, бивайки нетърпеливи да случат нещата, водени от изначален оптимизъм към себе си и света. Може би са от жените, на които в ранното детство е казвано ” На изтекла вода бент не се слага!”. Може би са жени , ориентирани повече към бъдещето, отколкото към миналото. Може би са по-доволни от важни аспекти от живота си като дом, кариера, личностово развитие. Може би са по-склонни да експериментират  с новото. И това е тяхната силна страна. Но… възможно е новите промени, които предприемат след раздялата да са външни модификации на живота , опитвайки промени в дома, тялото, социалния живот. Но неосъзнавайки, че подобни външни промени може би временно запълват несигурности, запушват устата на характеровите  страхове от самота и изоставяне. Може би, ако се определяме като ентусиастки, е добре да си зададем въпросите: „Коя съм аз всъщност и от какво се страхувам?”, „ Това, което правя, в унисон ли е с това, което усещам, че съм?”. Ентусиастките опитват едно , второ, трето. Те цъфтят в действието, но ако се случи така, че да останат с празна програма,  се усещат тъжни и депресирани. Тяхното предизвикателство е да смесят силните си страни-енергията и умението да  предприемат рисковете- с истинското пътуване навътре в себе си. И да си позволят истинска интроспекция и самоопознаване.

Мислителките” са в другия полюс. За тях е важно да разберат обстоятелствата около миналото, настоящето и бъдещето. Може би в ранното детство  са им пращани послания от типа „Мисли преди да действаш!”. Обикновено те обмислят, проверяват своята и чуждата реалност, но понякога до предъвкване на едни и същи неща, водени от някаква неувереност и страх да не сбъркат пак. Тяхната силна страна е да искат да се саморазберат къде са били, къде са сега и накъде са се запътили. Тяхното предизвикателство е да сприятелят това си умение с умението на ентусиастките  да предприемат външни стъпки. И да имат смелостта да си зададат въпроса „Умуването придвижва ли ме напред или ме задържа в една сигурна несигурност?”

По време на този първи етап един сигурен белег, че сме готови за следващия е , когато можем да мислим за бившия си партньор без да изпитваме емоционално напрежение, когато тъгата и гневът са вече фон, а не картина.

Следващата фаза е Началото, когато се чувстваме готови да градим новия си живот, чувстваме се решени да направим всичко, което ни придвижва напред. Тук нещата са отново много индивидуални-можем да очакваме неочакваното, нещата могат да се развиват бавно. Тревожността да е чест спътник във всичко, което опитваме. Неща, страхотни на теория, може да се окажат трудни на практика. Естествено е миналото да нахлува и да се настанява между нас и новите хора, с които се срещаме. Но важното е на този етап да опитваме. В тази фаза е добре да констатираме доколко сме доволни от всички аспекти на живота си: дом, физическо тяло, духовен живот, партньорства, семейни отношения, хобита, количество време за себе си. И не на последно място да си изясним вече през осъзнатия ни натрупан опит какво очакваме от интимната си връзка. И да си дадем сметка какво можем да направим по всеки един аспект от живота си, от който сме неудовлетворени.

Трансформацията е  както във вътрешните, така и във външните промени , не включва само и единствено намирането на нов партньор.Тя изисква ново отношение към света и себе си.

Разбира се във всяка жена живее едно романтично момиче, което мечтае да е героиня от приказка с финал : „ И заживели щастливо до края на дните си.” Всяка от нас е израснала с подобни приказки в ранното детство, което само по себе си е прекрасно , защото развива фантазията и умението да мечтаем. Но може и да са ни пратили фалшивото послание, че ако чакаме, принцът ще дойде и ще ни поднесе щастието, за което мечтаем.  Забравяме, обаче, че много от тези героини са или омагьосани, или заспали непробудно. И че всяка раздяла може да е като рязко сутрешно звънене, което да ни пробуди, за да поемем отговорност за това, което ни се случва, и да си сътворим живота такъв какъвто го искаме. Да повярваме, че у всяка жена има една вълшебна фея , а вълшебната ни пръчица са нашите вътрешни женски ресурси да раждаме и да творим. Както и да се самородим.

Кремена Станилова, психотелесен психотерапевт

http://www.kremenastanilova.com

Публикация сп. „Бизнес Лейди” 2010 г.

Храната – тази евтина дрога. За психогенните хранителни разстройства – анорексия и булимия

Живeeм във време, в което изобилието на материални блага ни залива отвсякъде – огъващи се от изобилие на храна рафтове в хипермаркетите, луксозни списания, рекламиращи луксозна козметика – обещания за вечна младост, реклами, внушаващи, че е по-важно да имаш – а не да бъдеш, да изглеждаш – а не да живееш, да мислиш – а не да чувстваш. Съвременният човек е едно объркано същество, една глава, която се надсмива над латиноамериканските сериали, в които всички имат чувства и не се страхуват да проявяват своите емоции. Съвременният мъж иска да прилича на Рамбо, възхищава се на жени като Лара Крофт и се влюбва в жени като Барби. Съвременната жена се разкъсва между желанието да бъде мъж и толкова да не бъде жена. Нагълтала се със феминистки идеи, имитира мъжки роли или се събужда един слънчев ден с решението да изглежда като Барби и започва един  порочен кръг – живот шеметно въртящ се около диетите и сантиметрите. Живот определен само и единствено от Нейно Величество Храната.

Хранителните разстройства са два типа – анорексия и булимия. Анорексия невроза е съвкупност от симптоми, характеризирани с отказ да поддържаш собствената си телесна маса над или поне равна на минималното нормално  тегло за възрастта и ръста с разстройства във възприятието на тялото-например запазва се усещането, че са дебели въпреки,  че са немощно слаби. Булимия невроза се характеризира с болестен страх от надебеляване, неконтролируем глад и компенсационни поведения като повръщане, употреба на таблетки за отслабване, усилено практикуване на танци или спорт. Счита се че около 50% от анорексичните развиват булимия и терминът булмарексия бива изпозлван за хора с поднормено тегло, които преяждат и се прочистват. Има значителна разлика между булимици и булимици-анорексици. Докато и двете групи споделят изключително внимание и обсесия от размера на теглото, истинските булимици са с нормално и малко наднормено тегло, имат менструация, склонни са и към периоди на нормален прием на храна. Една булимичка не се страхува и не избягва нормалното тегло и вижда по-реално телесното си тегло и форми, което обаче не се наблюдава при анорексичните.

Причините за хранителните разстройства са комплексни и никога дължащи се на един единствен фактор. Някои психоаналитични теории описват определени фактори в отглеждането на момичетата, връзката между  майки и дъщери, което води до подтискане на нужди, отхвърляне на чувства (особено на гняв), неприемане на собственото тегло в момент, в който то започва да прилича на това на майката (която се свързва с характерова травма) по време на пубертета. Булимията при мъжете често се асоциира с конфликти свързани със сексуалната идентичност. По-младите мъже, несигурни в собствената си мъжественост, често са вманиачени в придобиването на мускули и ваене на спортни тела. И тук, в основата, отново лежи стремежът да изглеждаш, а не да бъдеш.

Не малко влияние имат и медиите. Хората в западните страни,включително и страните от бившия източен блок, биват заливани от вербални и зрителни послания, прокарващи идеята за перфектност. Едно дете вижда над 30 000 телевизионни реклами всяка година. Също това дете гледа средно по 20 часа телевизия всяка седмица плюс дузина списания, където щастливите и успели хора са актьори, певци, модели, които винаги са млади, слаби с приятен бронзов тен. Според списаниe Health 35% от жените показвани по ТV са с поднормено тегло, докато само около 5% от зрителите са с тегло под нормата. В съпоставка – всички глупави и неуспели герои се представят от стари, грозни и дебели актьори.

Според същото списание Health, само 5% от жените по телевизията са с тегло над нормата, а 25% от зрителките са затлъстели.

Посланията, които изпращат медиите са: “Ти не си приеман такъв какъвто си. Единственият начин, да бъдеш приет, е да си купиш нашият продукт и да се опиташ да изглеждаш като нашия модел, който е 1,80 висок и носи 36 номер дънки (и вероятно е анорексик). Ако не успееш, продължавай да купуваш продукта. Има надежда”.

Подобни многобройни реклами за сваляне на телесно тегло се наблюдават по всички канали на българските телевизии (ефирни и кабелни) от началото на 2005 г. В същото време текат реклами на чипс и шоколад, придружени с множество визуални и слухови ефекти стимулиращи апетита.

Разликата в медийните образи на успели мъже и жени е интересна. Жените са само млади и слаби. Мъжете са по-млади или по-стари, но задължително силни физически и социално успели. За мъжете посланията са че власт, сила и компетентност са ключ към успеха.

Тези разлики се отразяват и в мъжкия и женския подход към промяната и усъвършенстването. Мъжете започват да вдигат тежести и да вземат протеини за натрупване на мускулна маса. Това може да се счита като форма на булимия и анорексия или орторексия (желание за здравословен начин на живот).

Когато една жена желае промяна започва диета, за да стане слаба, и по този начин приета и успешна. Тези медийни стереотипи обясняват защо около 90% от хора страдащи от хранителни разстройства са жени и само 10% са мъже.

През последните години и в България проблемът за хиперконсумативните разстройства заема своето място в женските списания, но в никакъв случай тези статии не са убедителни, тъй като са обградени от реклами с анорексично изглеждащи жени рекламиращи дрехи, козметика, пластични операции. Всички продукти, които внушават индиректно, че да си такъв, какъвто природата те е създала, е неприемливо.

През май 1999г. в сп. Health е публикувано проучване, показващо ефекта на медийните образи върху самооценката на жените и възприемането на собствените им тела.

През 1995г. жителите на о-в Фиджи са считали пълнотата и закръглеността за приемлива. След 1998г. – 38 месеца след построяването на първата телевизионна кула на острова и съответното рекламно нашествие се наблюдава бум на хранителни разстройства сред момичетата от о-в Фиджи.

В друго проучване се сочи, че 50% от жените, които гледат 3 нощи от седмицата телевизия, са склонни да се възприемат като твърде дебели или големи. От друга страна,,хранителните зависимости са традиционно асоциирани с т.нар. Кавказка група (с преобладаващ процент испанци, италианци и евреи,гърци-включително и ние българите), където са преобладаващи културните схващания за изключителната важност на храната.

 

Проучване сред читателите на популярно модно списание показва висок процент неудовлетворение от формата на тялото сред момичета емигранти в Америка от Кавказката група, така както и сред афроамериканки и такива от азиатски произход.

Направен е изводът, че сблъсъкът между традиционното схващане за храната като символ на здраве и богатство и американските идеали за стройно тяло е онзи културен фактор отключващ хиперконсумативните разстройства. Анорексията се наблюдава в горните социални слоеве, докато случаите на булимия невроза са многобройни сред слоевете с по-нисък социоикономичен статус – там, където семейството се оказва пазител на традиционните културни схващания.

Проучването показва, че в другите страни, където пълнотата се счита за привлекателна и се свързва с просперитет, плодовитост, успех и икономическа сигурност, случаи на хиперконсумативни разстройства почти липсват. Такъв е примерът с мюсюлманските страни, където социалното поведение на жената е ограничено от диктата на мъжа. В Индия, Хонг Конг, в Средновековна Европа идеята за гладуване се е свързвала с религиозното вярване за духовна чистота, а не със съвременната идея за слабост и елегантност.

Но каквото и да е влиянието на културните представи, семейният фактор се счита за ключов за оформянето на характеровата почва, върху която да разцъфтят хранителните разстройства. Впрочем тя е същата и за наркозависимите

Хората, страдащи от хранителни разстройства, проявяват тенденция към перфекционизъм, високи очаквания и претенции към себе си и околните.Въпреки непрекъснатите си постижения, те се чувстват неадекватни и в известна степен дефектни. Обикновено през техните очи светът е или черен или бял – без нюанси, само добър или само лош, има само успехи или само поражения.

Голяма част от страдащите от булимия и анорексия имат проблем със сексуалността. Друга част са фиксирани в контрола над себе си и другите – винаги печелещи, но усещащи се дълбоко в себе си уплашени и безпомощни.

У голяма част от булимичните и анорексичните липсва чувство на идентичност, опитвайки се да се самоопределят чрез изработване на социално одобрявана фасада.

Те намират следния отговор на екзистенциалния въпрос “Кой съм аз?”, демонстрирайки: “Аз имам перфектно тяло следователно аз съм Аз”. Означаващо: “Чрез перфектното тяло ще получа любов, внимание, успех!” Хората с хранителни зависимости са гневни, но тъй като търсят социално одобрение и се страхуват от критиката, не изразяват своя гняв по здрав начин директно.

Наблюдава се т.нар. садомазохистична верига: натъпквам гнева си с храната, изхвърляйки я – изхвърлям гнева си – при булимичките. Гладувам, наказвайки себе си, но бивайки болна, наказвам и вас – значимите други – за всички незадоволени мои потребности-при анорексичните

Хранителните разстройства водят своето начало далеч в детството-между 6-12 месец. Детето се ражда “табула раза‘т.е.чиста дъска- и единствената му потребност в първите месеци е да се чувства на топло и сигурно до тялото на мама. Бивайки кърмено, то усеща тази топлина и приемане. Съвременната майка, която се разкъсва между майчинството и желанието да се реализира професионално, скоро престава да кърми бебчето и то се сблъсква с първата голяма измама – биберона с млякото. “Детето плаче – дай му да яде!” “Детето плаче – дай му бисквитка!” “Детето иска внимание – купи му шоколад!” Постепенно родителите без да съзнават предлагат храна вместо любов. Храната, която става, най-добрия приятел и враг, когато неистово се нуждаем от любов. Всички родители обичат децата си, но го показват по един материален начин, купувайки бонбони и играчки. А всичко, от което се нуждае едно дете е, когато каже: “Мамо, гуш!” – да усети топлина и сигурност, а не да получи бисквитка.

Бедата е, че обществото ни се прави, че хранителни зависимости няма. Защото една анорексичка, или булимичка, или една затлъстяваща от хиперфагия, не е социална заплаха, така, както е един наркоман. Тези момичета умират тихо без това същото общество да си дава сметка за драмата на техния живот. Живот – диктуван от “най-евтината и социално приемлива дрога – храната”

Кремена Станилова, психотелесен психотерапевт

http://www.kremenastanilova.com

 

Публикация в-к „Марица” 2009 г.